Автор: Тончо Краевски, ekipbg.comНа 7 юли 2023 година мнозинството в Народното

...
Автор: Тончо Краевски, ekipbg.comНа 7 юли 2023 година мнозинството в Народното
Коментари Харесай

Решението на НС да откаже провеждането на референдум за еврото противоречи на закона и на Конституцията

Автор: Тончо Краевски, ekipbg.com

На 7 юли 2023 година болшинството в Народното събрание отхвърли провеждането на референдум за запазването на българския лев като валута и надлежно отлагането на присъединението към еврозоната, до най-малко 2043 година Парламентът отхвърли по този начин дефинираното предложение за референдум, макар че бяха спазени всички законови условия и бяха приети за годни най-малко 470 хиляди подписа от събраните общо над 600 хиляди

Това решение на парламентарното болшинство, както и неговата обосновка, предизвикаха значително правни диспути. На напред във времето бе сложена алтернативата по отношение на законността въпроса на самия референдум от една страна и законността на решението на Народното събрание да го отхвърли, макар спазените законови условия. Впоследствие, две от парламентарно показаните политически обединения сезираха Конституционния съд заради подозрения в конституционността на решението на парламентарното болшинство да откаже провеждането на референдум по съответния въпрос.

Развръзката на този проблем би могло да отвори нова глава в историята на актуалната българска конституция. Въпросът за ролята на директната народна власт, директното присъединяване на жителите във властта е подложен недвусмислено. Именно в този подтекст от ЕКИП публикуваме правния разбор на Тончо Краевски – правист и докторант в юридическия факултет на Софийски Университет „ Св. Климент Охридски “.

Този текст си слага за цел да потвърди две неща:

1. Решението на Народното събрание да откаже провеждането на референдум опонира на закона и на Конституцията;

2. Въпросът на подписката не е организиран в утвърден интернационален договор;

Основните изводи на разбора са следните:

Референдумът, като инструмент, не е даденост на демокрацията, а се е наложил и продължава да се постанова последователно през битка сред жителите и Народното събрание.

Парламентът пояснява закона погрешно в своя изгода, присвоявайки си пълномощието да ревизира дали законът е спазен.
Настоящият текст на закона е резултат от парламентарния спор сред представителите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в Четиридесетото Народно заседание, които имат разлики по отношение на духа и същността на Конституцията.

Принципът на правовата страна повелява Конституционен съд да изтълкува текста освен от позиция на законодателните претекстове, само че и на интереса на жителите.

Въпросът за приемането на еврото не е организиран в Договора за действието на Европейски Съюз по метод, който изключва опцията България да избере по кое време да го одобри.

Пълния анализ можете да прочетете на този линк.

Инфо: ekipbg.com

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР